Adepten

dinsdag 3 maart 2015

Manufactuur #Ducobu 1887-1923 in #Thulin.

Deze manufactuur ging vooraf aan de naamloze vennootschap 'Faïenceries de Thulin'.
Haar stichter was Victor Ducobu (1823-1897) ... een groot-industrieel, bankier en burgemeester van Thulin (1892-1897) ... die er de laatste tien jaren van zijn leven nog eventjes als hobby een plateelfabriek met luxe-objecten (genre Boheems en Saksisch porselein) uit de grond stampte ... in de voormalige gebouwen van de oude suikerfabriek Philippe Lemaur, recht tegenover de parochiekerk.
Hij was niet alleen een groot zakenman (bezat reeds een papierfabriek en een suikerfabriek) ... maar bovenal was hij ook een goede baas, die met zijn hart kort bij zijn personeel stond. Hij bouwde voor hun arbeidershuisjes en organiseerde jaarlijks folkloristische feestjes ... die wat kleur brachten in het harde bestaan. 
Na zijn dood zetten zijn twee kinderen Victoria en Arthur het bedrijf verder tot 1921, het jaar waarin zijn dochter overlijdt. Arthur was in 1918 reeds overleden als oorlogsslachtoffer.

De productie van dit bedrijf was vrij ornamenteel en soms ietwat overladen ... maar toch een typisch product van zijn tijd en zeer gewild in allerlei grootsteden zoals: Parijs, Brussel e.a. . Aan het vakmanschap van de arbeiders ontbrak het in elk geval niet ... maar ja kleuren en smaken verschillen nu eenmaal.
Hieronder een paar afbeeldingen van deze zeer typische majolica-stijl.

Groeten,
Meindert

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten