Doorheen de daaropvolgende decennia veranderde de bedrijfsnaam in ‘Ceramiche Flavia’ om momenteel de naam ‘Bitossi Ceramiche' te dragen.
De voorouders van deze gedreven man waren reeds vanuit de zestiende eeuw druk bezig met het runnen van steenbakkerijen waar: dakpannen, bakstenen en andere keramische bouwmaterialen het licht zagen.
Het handelsmerk van deze firma was voornamelijk het Perzisch blauwe glazuur (in vele gradaties). Op heel wat producten zoals: vazen, lampen, kandelaars, dierenfiguren enzovoort is deze bijzondere vibrerende glazuring terug te vinden.
Hiervoor was Aldo Londi (1911-2003) verantwoordelijk.
Na een krijgsgevangenschap in Zuid-Afrika gedurende de tweede wereldoorlog, werd hij in 1946 tot artistiek directeur van dit bedrijf aangesteld en bleef dit gedurende meer dan een halve eeuw.
Hij crëeerde er zijn meest bekende collectie: ‘Rimini Blu’(1955-1965), deze telde meer dan 150 designs gaande van: schalen, vazen, kruiken en sculpturen, allen uitgevoerd in dat soort van Perzisch Blauw of was het misschien 'Azzurri blauw' :-) en voorzien van een abstract decor.
Aldo had natuurlijk ook andere lievelingskleuren zoals: rood, goud, oranje, bruin, groen, geel in zijn kleurenpalet.
In de jaren vijftig stond dit sieraardewerk te pronken in heel wat sjieke winkeletalages: Bloomingdale’s, Harrods, Galerie Lafayette en Takashimaya.
Ook het iconisch design gebruiksaardewerk van de jonge architect Ettore Sottsass (1917-2007), hogepriester van het postmodrnisme, heeft in deze gouden jaren mee bekendheid gegeven aan dit Italiaanse topproduct.
Andere medewerkers en designers waren: Zanini, Piero Fornasetti (1913-1988), Du Pasquier, Sowden, Palma & Vannicola, Karim Rashid, Arik Levy, Fabio Novembre, Benjamin Hubert, Matteo Thun, Monica Förster en Cedric Ragot.
Tot op de dag van vandaag wordt er verfijnd gebruiksaardewerk onder de naam ‘Bitossi’ geproduceerd. Jonge Italiaanse topdesigners trachten met veel passie en creativiteit te leggen in hun werk, de harten van de huidige generatie te veroveren ... voorlopig echter blijft de meest iconische productie toch deze uit de fifties en sixties !
Groeten,
Meindert Blog
Ettore Sottsass |
Aldo Londi |