zaterdag 20 juni 2015

Faïencerie Hubert #Bequet.

Deze was gevestigd te #Quaregnon, een gemeente gelegen in de Belgische provincie #Henegouwen, die deel uitmaakte van de #Borinage, een oude industrieregio ten zuidwesten van #Bergen.

In 1926 begon de jonge Hubert Bequet als plateelschilder bij de faïencerie van #Wasmuël, later is hij nog een poosje aan de slag geweest bij deze van #Thulin.

Acht jaar na het opdoen van heel wat ervaring in deze bedrijven richtte hij zijn eigen faïencefabriek op te Quaregnon.

Dit bedrijf kende een snelle groei en stelde in 1963 op het toppunt van zijn bloei 150 mensen te werk.
Men vervaardigde : vazen, schalen, dierenfiguren, fantasieobjecten, schouwgarnituren met horloge enz.
Ze droegen allen kleurrijke decors afgeboord met bladgoud .... heelwat handwerk dus.
De productie ervan kende  een grote afname in ons land en over de gehele wereld. Blijkbaar wist men de smaak van het volk goed te bespelen en kon de typische stijl en het kleurenpalet menigeen bekoren. Af en toe balanceerden de creaties volgens sommigen toch wat op de rand van 'kitsch'. Maar zoals de Fransen het zo mooi formuleren: 'Des goûts et des couleurs on ne se discute pas' !

Nadien kwamen er verschillende economische problemen (zoals bij de vele andere faîenceriên in ons land) op haar pad en werd ze in 1978 overgenomen door JEMA Maastricht.

De faîencerie sloot definitief haar deuren in 1982.

Maar Hubert bleef op kleine schaal verderwerken in zijn atelier ‘La faîencerie du Borinage’ tot 1985.

Groeten,
Meindert


 
 






 




2 opmerkingen:

  1. Hallo Meindert,
    Gefeliciteerd met je blog. Ik kwam er toevallig op terecht omdat ik info zoek over een Bequet-vaas die ik erfde van mijn oma. Ik kreeg ook een hoge rode vaas, getekend Perygnem. Weet je daar soms iets over? Alvast bedankt. Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rogier Vandeweghe richt met zijn broer Laurent in 1950 te Beernem het keramiekatelier Perignem op. Anno 1956 richt Rogier Vandeweghe het bedrijf Amphora in Sint-Andries-Brugge op en ontwerpt elegante vazen. De inspiratie voor de haarscherpe contouren en de rijke glazuren komt uit de Scandinavische landen.

    BeantwoordenVerwijderen