Op 18 augustus 1920 werd de Plateelbakkerij Schoonhoven opgericht door Tijs Visser te samen met zijn schoonvader Kornelis en zwager Tijs Prins aan de Wal in Schoonhoven.
De bakkerij was aanvankelijk gevestigd in een voormalige schuilkerk uit 1784 aan de Molenstraat 11 … die daarvoor in gebruik was als koekfabriek.
Aanvankelijk legde het bedrijf zich toe op de productie van klassiek Gouds aardewerk, met zowel glanzende als matte glazuren, een aantal vormen (modellen) werden overgenomen van de failliet verklaarde plateelbakkerij ‘De Rozenboom’ in Den Haag.
Frans #van Katwijk, eerder werkzaam bij Plateelbakkerij Zuid-Holland (PZH), was betrokken bij het ontwerpen van een aantal vroege modellen. Hij behoorde samen met Willem #Brouwer, Chris #Lanooy en Bert #Nienhuis tot de belangrijkste glazuurkunstenaars van het interbellum.
Gedurende de twintiger jaren van vorige eeuw verwierf dit bedrijf nationale en internationale bekendheid ... ondermeer door de artistieke kwaliteit van haar producten met bijzondere Jugendstil-ontwerpen en barokke decoraties.
In 1923 maakte de fabriek voor het eerst aardewerk in opdracht ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina … ze produceerde een rijk gedecoreerde herdenkingsvaas.
Na de tweede wereldoorlog, zowat rond 1950, verschoof de focus van het bedrijf op het vervaardigen van Delfts Blauw aardewerk.
Begin jaren vijftig werd Tijs Visser als directeur opgevolgd door zijn zoon Nico Visser. Er werkten in die tijd zowat 63 plateelschilders op de decoratie-afdeling.
In 1983 kwamen zijn zoon Joop Visser en Hans van Dorst, de schoonzoon van de voormalig directeur Nico Visser aan het roer te staan.
Door het arbeidsintensieve karakter van het productieproces en de concurrentie uit lage lonen-landen werd het steeds moeilijker de brede en vol beschilderde oude collectie te blijven voeren.
Het assortiment werd ingeperkt en de aandacht verlegd naar bedrijfsgeschenken en samenwerking met bekende en minder bekende kunstenaars.
Hierbij werden nu ook zeefdruktechnieken op porselein gebruikt. Werk van onder meer: #Escher, Henk #Hofstra, Jan #Snoeck en Herman #Brood werden op allerhande porseleingoed als kopjes en schaaltjes afgebeeld.
Rond 2000 werd de naam gewijzigd in Schoonhoven Keramiek B.V..
In 2016 overleed directeur Hans van Dorst.
Daarna runde zijn echtgenote Connie Pijls (de kleindochter van oprichter Tijs Visser) de zaak.
In november 2017 verlaat het bedrijf het oude pand dat later in gebruik werd genomen als appartementencomplex. De nieuwe vestigingsplaats werd Bastion 1 te Schoonhoven. De onderneming beschreef haar activiteiten als: ‘Groothandel in (geïmporteerd) porselein en aardewerk, voor zowel de Nederlandse markt als voor export. Vervaardigen van huishoudelijk en sieraardewerk d.m.v. het decoreren van porselein en aardewerk.
In september 2022 werd Schoonhoven Keramiek overgenomen door Montagne-aardewerkfabriek onder de wat meer internationale handelsnaam ‘Dutchceramics’.
Bekende decorontwerpen: 'Corel'-'Aida'-'Luna'-'Pelta'-'Jeno', 'Johnny’-'Dison'-'Largo' en 'Roer'.