dinsdag 30 juli 2024

#Vallauris #Golfe-Juan … ville et métiers d’art.

Vallauris … in het Provençaals Valàuria of ‘gouden vallei’… is een gemeente in het Franse departement van de Alpes-Maritimes … regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Grasse.  

Sinds de Gallo-Romeinse tijd waren er in deze streek heel wat pottenbakkers aan de slag die zich voornamelijk bezighielden met het vervaardigen van huishoudelijke keramiek. De potten, pannen, kruiken en kannen werden er op temperaturen van boven duizend graden gebakken en van zoutglazuur voorzien.   

In de 15e eeuw decimeerden de pest en allerlei oorlogen de bevolking … slechts een tiental gezinnen leefden er nog in armoede   

De toenmalige heer, monnik van Lérins en prior van Vallauris, Dom Raynier Lascaris, familielid van de graven van Ventimiglia, haalde 70 families (waaronder pottenbakkers) uit Genua om dit graafschap te herbouwen en te herbevolken en het land daar te cultiveren. 

Daar werd al aardewerk verkocht, aangezien in de bewoningsakte van 1501 vermeld staat: “de genoemde heer prior heeft de belasting gereserveerd voor alle aardewerken vazen die in het genoemde terroir van Vallauris te koop zullen worden aangeboden”.  

Eind 16e eeuw telde de stad Vallauris reeds drie pottenbakkerijen, gevestigd in wat nu de Rue des Tours is. Enkele eeuwen later, in 1829, waren het er al 32. 

Ondanks het verschijnen van artistiek aardewerk vervaardigd in het atelier van Clément, Jérôme en Delphin Massier, tweede helft van de 19e eeuw, bleef de productie van culinair en industrieel aardewerk overeind tot het begin van de 20e eeuw.  

De economische crisis van 1930 bracht hierin verandering … de komst van nieuwe materialen ter vervanging van keramiek zoals: bakeliet, plastic rubber en metalen zoals: aluminium, gietijzer en roestvrij staal … leidden tot het verval van het industrieel en culinair aardewerk. 

Van dan af richtte men zich meer op de ontwikkeling van artistiek fantasievol en kleurrijk Provençaals aardewerk. 

In 1930 opende Jean Gerbino (1876-1966) een werkplaats waar hij talloze stukken aardewerk creëerde met behulp van zijn unieke gekleurde aardemozaïekproces. 

De komst van Picasso (1881-1973) in de jaren 1948 tot 1955 heeft Vallauris verheven tot de rang van keramiekhoofdstad, want al snel wilden vele andere kunstenaars ook met vuur experimenteren. Ook Chagall en Miró hebben er hun creativiteit op het aardewerk losgelaten … door hun toedoen brak er een nieuw tijdperk aan in de keramiekproductie. 

Ook grote keramische kunstenaars zoals: Roger Capron, Jean Derval, Gilbert Portanier, Roger Collet, Albert Thiry en Jean Marais (acteur) … vonden er hun inspiratiesoord. 

Picasso ontdekte “de kunst van het vuur” via Suzanne en Georges Ramié, twee keramisten uit het Madoura-atelier. hij creëerde er meer dan 4.000 stukken voor. Later had hij er ook zijn eigen atelier in Fournas, in een voormalige parfumfabriek 

Vandaag de dag wordt deze traditie nog slechts door enkele meester-keramisten verdergezet. Hun creaties zijn te zien in de boetieken en galeries van Vallauris, in de vorm van kunst of dagelijkse voorwerpen zoals: vazen, borden, glazen, kommen en bekers. 

Een bezoek aan het keramiek-museum is een aanrader. Dit kasteel-museum is een statig versterkt provençaals huis uit de 16e eeuw, geflankeerd door 2 indrukwekkende hoektorens. Op de 1e verdieping is keramiek in al zijn vormen te vinden, van keukengerei tot eigentijdse creaties ontworpen door Picasso, Picault en Derval. Op de tweede verdieping van het kasteel van Vallauris vinden we het Magnelli Museum gewijd aan de pionier van de abstracte kunst. ALBERTO MAGNELLI (1888-1971) … een Italiaanse schilder uit Florence, tijdgenoot en groot bewonderaar van het werk van Picasso.  

Ook het nationaal museum ‘Chapelle Picasso-La Guerre et la Paix’ verdient uw bezoek. Gehuisvest in de Romaanse kapel van de voormalige priorij van Vallauris. 

Pablo Picasso, die sinds 1948 in Vallauris woonde, koos ervoor om in deze kapel een monumentale muurcompositie met de titel "Oorlog en Vrede" tot leven te brengen. Na zijn baanbrekende werken zoals "Guernica" in 1937 en "Bloedbad in Korea" in 1951, creëerde Picasso dit politieke fresco in 1952. Het blijft een opvallend actueel werk, dat getuigt van de passie en vindingrijkheid van de kunstenaar bij het aan de kaak stellen van de gruwelen van oorlog en zijn diepe betrokkenheid bij vrede! 









vrijdag 5 juli 2024

Aelteste Volkstedter Porzellanmanufaktur.

Deze porseleinfabriek werd in 1762 opgericht in #Volkstedt … deelgebied van #Rudolstadt, deelstaat #Thüringen, Duitsland.  

Dit na een officieel verzoek van de porseleinmeester Georg Heinrich Machelid (1723-1801) ingediend op 8 september 1760. Hij werkte lange tijd in een glasfabriek in Gluxthal en verwierf het geheim van het maken van porselein door eigen onderzoek, blijkbaar onafhankelijk van Ehrenfried Walter von Chirnhaus en Johann Friedrich Böttger, keramisten in Meissen.  

Hij wilde een bevoorrechte porseleinfabriek openen in Sitzendorf, die echt hard porselein produceerde.In 1762 werd hem dit voorrecht verleend door Johann Friedrich, Fürst von Schwarzburg-Rudolstadt, de grote beschermheer van kunst en muziek, waarbij werd gespecificeerd dat de fabriek onder zijn persoonlijke leiding nabij zijn prinselijk hof Schwarzburg-Rudolstadt zou worden gevestigd.  

Aanvankelijk vervaardigde men er geschilderde en zorgvuldig gemodelleerde porseleinen figuren en decoratieartikelen … in de stijl van Meissen-porselein. Macheleid creëerde er zelfs een zelfvoorzienend dorp voor zijn arbeiders.   

In 1767 vertrok Macheleid er …  de fabriek kwam onder controle van de prins, zijn vrouw, zijn zoon en vijf andere investeerders. Ze verhuurden de fabriek aan Christian Nome uit Erfurt. Onder zijn leiding kende ze een aanzienlijke groei en breidde de productie uit. 

Het bedrijf produceerde een breed scala aan porseleinen artikelen, waaronder: beeldjes, vazen, serviezen en decoratieve voorwerpen.  Volkstedt-porselein kreeg een reputatie vanwege zijn hoogwaardige vakmanschap en voortreffelijke ontwerpen.  

Tijdens de late 18e en vroege 19e eeuw omarmde de Volkstedt-porseleinfabriek de neoklassieke stijl die in Europa wijdverspreid was. Het bedrijf produceerde porseleinen stukken geïnspireerd op de klassieke Griekse en Romeinse kunst, met motieven zoals mythologische figuren, oude architectuur en bloemmotieven.   

In de 19e eeuw bleef het bedrijf bloeien en zich aanpassen aan de veranderende smaak en verwerkte het elementen van de romantiek in zijn ontwerpen, met naturalistische motieven en sentimentele accenten.  

In 1774 werd het bedrijf overgenomen door Johann Friedrich Paulmann.  

In 1793 kocht Prins Johann Friedrich alle uitstaande aandelen.   

In 1797 verkocht prins Ludwig Friedrich, de opvolger van Johann, de fabriek aan zijn zwager Ernest Constantine, landgraaf van Hessen-Philippstahl, die de fabriek enkele jaren later aan Wilhelm Greiner en Carl Holzapfel verkocht.   

Holzapfel vertrok in 1816.  

In 1832 verloor de fabriek haar exclusieve recht. Andere porseleinfabrikanten ontstonden in Volkstedt en de omliggende regio, zoals: Beyer & Boch, Kämmer & Kramer en Müller en Hammer  

1815-1860 Wilhelm Greiner vormde een partnerschap met een groep investeerders.  De nieuwe firma kreeg de naam "Greiner, Stauch & Co".   

1861-1875 de firma werd 'Macheleid, Triebner & Co'.   

In 1877 stond de firma bekend als 'Triebner, Ens & Eckert'.   

In 1894 vertrok Richard Eckert om zijn eigen bedrijf op te richten.  

Triebner en Ens creëerden ‘Aelteste Volkstedter Porzellanfabrik Triebner, Ens & Co’.  

Ook Ens vertrok er om zijn eigen bedrijf op te richten. 

Het resterende bedrijf ging verder onder: ‘Aelteste Volkstedter Porzellan Factory Triebner & Co’.   

Het bedrijf werd een naamloze vennootschap van 1898 tot 1902 onder de naam: ‘Aelteste Volkstedter Porzellanfabrik AG’. Het verwierf de porseleinfabriek Unterweissbach in Unterweissbach. In 1909 richtte het bedrijf een porseleinwerkplaats op om arbeiders op te leiden.  

Toen de combinatie in 1936 instortte, werd het gereorganiseerd als ‘Staalich Thüringische Porzellan-Manufaktur vormal Aelteste Volkstedter Gmbh’ en opereerde als zodanig tot 1949.   

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedrijf door de Oost-Duitse regering genationaliseerd en omgedoopt tot: ‘VEB Aelteste Volkstedter Porzellanmanufaktur’.  

In 1972 werd het een filiaal van "VEB United Decorative Porcelainworks Lichte" in Lichte.Toen het bedrijf Lichte in 1990 werd opgeheven, werd het bedrijf geprivatiseerd en overgenomen door "Royally Pri".  

Na de hereniging van Duitsland in 2006/07 werden de fabrieksgebouwen in hun 18e-eeuwse uitstraling hersteld en opengesteld voor het publiek.   

Het bedrijf maakt momenteel deel uit van de Seltmann Weiden Group.