Deze porseleinfabriek werd in 1762 opgericht in #Volkstedt … deelgebied van #Rudolstadt, deelstaat #Thüringen, Duitsland.
Dit na een officieel verzoek van de porseleinmeester Georg Heinrich Machelid (1723-1801) ingediend op 8 september 1760. Hij werkte lange tijd in een glasfabriek in Gluxthal en verwierf het geheim van het maken van porselein door eigen onderzoek, blijkbaar onafhankelijk van Ehrenfried Walter von Chirnhaus en Johann Friedrich Böttger, keramisten in Meissen.
Hij wilde een bevoorrechte porseleinfabriek openen in Sitzendorf, die echt hard porselein produceerde.In 1762 werd hem dit voorrecht verleend door Johann Friedrich, Fürst von Schwarzburg-Rudolstadt, de grote beschermheer van kunst en muziek, waarbij werd gespecificeerd dat de fabriek onder zijn persoonlijke leiding nabij zijn prinselijk hof Schwarzburg-Rudolstadt zou worden gevestigd.
Aanvankelijk vervaardigde men er geschilderde en zorgvuldig gemodelleerde porseleinen figuren en decoratieartikelen … in de stijl van Meissen-porselein. Macheleid creëerde er zelfs een zelfvoorzienend dorp voor zijn arbeiders.
In 1767 vertrok Macheleid er … de fabriek kwam onder controle van de prins, zijn vrouw, zijn zoon en vijf andere investeerders. Ze verhuurden de fabriek aan Christian Nome uit Erfurt. Onder zijn leiding kende ze een aanzienlijke groei en breidde de productie uit.
Het bedrijf produceerde een breed scala aan porseleinen artikelen, waaronder: beeldjes, vazen, serviezen en decoratieve voorwerpen. Volkstedt-porselein kreeg een reputatie vanwege zijn hoogwaardige vakmanschap en voortreffelijke ontwerpen.
Tijdens de late 18e en vroege 19e eeuw omarmde de Volkstedt-porseleinfabriek de neoklassieke stijl die in Europa wijdverspreid was. Het bedrijf produceerde porseleinen stukken geïnspireerd op de klassieke Griekse en Romeinse kunst, met motieven zoals mythologische figuren, oude architectuur en bloemmotieven.
In de 19e eeuw bleef het bedrijf bloeien en zich aanpassen aan de veranderende smaak en verwerkte het elementen van de romantiek in zijn ontwerpen, met naturalistische motieven en sentimentele accenten.
In 1774 werd het bedrijf overgenomen door Johann Friedrich Paulmann.
In 1793 kocht Prins Johann Friedrich alle uitstaande aandelen.
In 1797 verkocht prins Ludwig Friedrich, de opvolger van Johann, de fabriek aan zijn zwager Ernest Constantine, landgraaf van Hessen-Philippstahl, die de fabriek enkele jaren later aan Wilhelm Greiner en Carl Holzapfel verkocht.
Holzapfel vertrok in 1816.
In 1832 verloor de fabriek haar exclusieve recht. Andere porseleinfabrikanten ontstonden in Volkstedt en de omliggende regio, zoals: Beyer & Boch, Kämmer & Kramer en Müller en Hammer
1815-1860 Wilhelm Greiner vormde een partnerschap met een groep investeerders. De nieuwe firma kreeg de naam "Greiner, Stauch & Co".
1861-1875 de firma werd 'Macheleid, Triebner & Co'.
In 1877 stond de firma bekend als 'Triebner, Ens & Eckert'.
In 1894 vertrok Richard Eckert om zijn eigen bedrijf op te richten.
Triebner en Ens creëerden ‘Aelteste Volkstedter Porzellanfabrik Triebner, Ens & Co’.
Ook Ens vertrok er om zijn eigen bedrijf op te richten.
Het resterende bedrijf ging verder onder: ‘Aelteste Volkstedter Porzellan Factory Triebner & Co’.
Het bedrijf werd een naamloze vennootschap van 1898 tot 1902 onder de naam: ‘Aelteste Volkstedter Porzellanfabrik AG’. Het verwierf de porseleinfabriek Unterweissbach in Unterweissbach. In 1909 richtte het bedrijf een porseleinwerkplaats op om arbeiders op te leiden.
Toen de combinatie in 1936 instortte, werd het gereorganiseerd als ‘Staalich Thüringische Porzellan-Manufaktur vormal Aelteste Volkstedter Gmbh’ en opereerde als zodanig tot 1949.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de bedrijf door de Oost-Duitse regering genationaliseerd en omgedoopt tot: ‘VEB Aelteste Volkstedter Porzellanmanufaktur’.
In 1972 werd het een filiaal van "VEB United Decorative Porcelainworks Lichte" in Lichte.Toen het bedrijf Lichte in 1990 werd opgeheven, werd het bedrijf geprivatiseerd en overgenomen door "Royally Pri".
Na de hereniging van Duitsland in 2006/07 werden de fabrieksgebouwen in hun 18e-eeuwse uitstraling hersteld en opengesteld voor het publiek.
Het bedrijf maakt momenteel deel uit van de Seltmann Weiden Group.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten