vrijdag 21 november 2014

S.A. Faïncerie de #Saint-Ghislain.

Een faîencerie die bijzonder artistiek werk afleverde maar ook mooi huishoudelijk serviesgoed en toiletstellen produceerde (eind negentiende, begin twintigste eeuw) is deze van Saint-Ghislain.

Ze werd opgericht (in 1892) door François Dubois samen met zijn zoon Antoine en de plateelschilder Emile Lombart (voormalige werknemers van de faïencerie de Wasmuël). 
In haar statuten stonden o.a. doelen zoals: de aankoop, verkoop, fabricatie en decoratie van keramische objecten en de opvoeding van gewone man tot schoonheid.
De zaken gingen in de aanvangsjaren zo goed dat men al spoedig overging tot de vorming van een naamloze vennootschap met als startkapitaal een miljoen Belgische franken.

De kunstenaars en ambachtslui die er werkten waren zeer gemotiveerd en creatief.
Kopiëren stond niet in hun woordenboek ... maar wel steeds opnieuw op zoek gaan naar vernieuwing: eigentijdse decors en vormen die pasten in hun tijdsgeest ... van Art Nouveau over Art Deco tot het Modernisme.

François en Antoine Dubois verlieten in 1909 de fabriek om zich te vestigen in Anderlecht ... waar zij een nieuwe vennootschap 'Mons Pottery' oprichtten. In 1918 sloeg het brandend noodlot toe en zag Antoine zich verplicht terug te gaan naar zijn geboortestreek om In Condé 'la Céramique Montoise' te stichten. Diens zoon René Dubois richtte na de dood van zijn vader een nieuwe faïencerie te Cuesmes op.

Zo kwam Emile Lombart aan het hoofd van dit bloeiend bedrijf.
Een self-made man ... van schilder tot commercieel directeur.
Onder zijn leiding werden er ook meer kunstzinnige voorwerpen gemaakt, zoals: vazen, fantasiestukken, maskers, sculpturen, sierschotels e.a. .
De producten vonden hun afzet in grootwarenhuizen zoals: Innovation, Bon Marché en Sarma. Maar ook in het buitenland wist men de talrijke objecten te smaken.
Als bron van vernieuwing en modernisering werkte de fabriek samen met de 'Kunst- en ambachten-school en het' Atelier d'Art' te Saint-Ghislain. 
Emile Lombart was trouwens leraar keramische vormgeving in de school en lid van de kunstkring.
In 1963 sloot dit bedrijf zijn deuren ... de concurrentie met goedkopere buitenlandse faïence-bedrijven werd het fataal.


Hieronder een paar prachtige realisaties !


Groeten,
Meindert




Emile Lombart









1 opmerking: