zondag 23 november 2014

Vijf op een rij ?



In ons land zijn er verschillende keramiekmusea die een bezoek waard zijn.
Ik wil er hier graag vijf aan u voorstellen.


Musée de la céramique te #Andenne.


Dit museum biedt de bezoeker een ruim overzicht aangaande de fabricatie van: faïence, porselein, steengoed, aardewerken pijpen enz.
De collectie middeleeuws aardewerk gevonden in de bodem van de Ardennen toont ons
de eerste voetstappen van de pottenbakkers aldaar. 
Ook de industriële keramiek komt er aan zijn trekken, de productie van: dakpannen, bakstenen, buizen in grès, voorraadpotten enz.
Er zijn regelmatig wisseltentoonstellingen te zien in verband met de Belgische keramiek, zoals deze over Art Nouveau en de Art Deco.
Kinderen kunnen er zelfs terecht in een kera-atelier om er hun eerste stappen te zetten in deze boeiende kunstvorm.


 

 

Museum #Torhouts aardewerk.


Dit museum brengt getuigenis over de geschiedenis en de productie van het Vlaams aardewerk of de 'poterie Flamande'. Naast Torhouts aardewerk kan je er ook objecten bewonderen uit de andere Vlaamse pottenbakkercentra.
Ook hier vinden regelmatig wisseltentoonstellingen plaats in samenwerking met het museum van Andenne.


 

 



Musée du Vieux #Nimy.


In dit kleinere museum vindt u natuurlijk heel wat faiënceobjecten terug uit de voormalige 'Manufacture Imperiale et Royale de Nimy'. 
Verder krijgt u er een goed overzicht van de omliggende productie uit de streek van de Borinage en het noorden van Frankrijk. Het is een bijzonder leerzaam en nostalgisch museum.

 



















La maison de la poterie te #Bouffioulx.


In de voormalige pottenbakkerij Guérin bevindt zich nu een prachtig hedendaags museum Met moderne media wordt u er geïnitieerd in de kunst van het pottenbakken. De  vroegere productie van industrieel aardewerk krijgt er grote aandacht. Men krijgt er zowaar grote waardering voor het harde labeur van vele arbeiders in die branche. De streek telt nog drie actieve 'potiers' ... hun voorgangers de families Aubry, Dubois, Lardinois ... zijn u wellicht niet onbekend.


Clockarium #Brussel.


Dit museum aan de Reyerslaan is gevestigd in een prachtig Art Deco-huis.
Het omvangt een aanzienlijke collectie faïence-klokken uit de vorige eeuw.
Zij getuigen van de populariteit die dit object ooit genoot in België en de ons omringende landen. Vele van onze overgrootouders hadden zo'n sierobject op hun schoorsteenmantel staan ... als alternatief voor de duurdere staande klokken uit die tijd.

 

Groeten,
Meindert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten