zaterdag 17 oktober 2015

Plateelbakkerij #Ivora #Gouda .

De Goudse plateelindustrie, dat wil zeggen de productie van gedecoreerd sieraardewerk, begon in 1898 met de oprichting van de Plateelbakkerij Zuid-Holland. 
Voor die tijd was Gouda eeuwenlang bekend vanwege de kleipijpen en het grof gebruiksaardewerk. In navolging van het succes van de Zuid-Holland, gingen pijpenmakers van oudsher, zoals Regina, Goedewaagen, Zenith en Ivora vanaf 1914 ook sieraardewerk (plateel) maken. 
In het begin leek dit aardewerk nog sterk op dat van de Zuid-Holland, maar gaandeweg kreeg elke plateelbakkerij zijn eigen, herkenbaar assortiment.

De kleinzoon van Gerrit van der Want zelf achterkleinkind van P.J. van der Want 1716-1774 en oprichter ‘Regina’ Gouda … ‘Ivon’ zet in 1914 het bedrijf van zijn grootvader in de Kuiperstraat voort onder de naam ‘Ivora'.
Sieraardewerk van Ivora onderscheidt zich van de andere Goudse fabrieken door een relatieve eenvoud in decors en uitvoering. Ook het aantal modellen was beperkt en bovendien werkte men opvallend veel in opdracht van derden. Er werd zowel mat als glanzend glazuur toegepast.

Zo maakte Ivora gedurende periode van de Eerste Wereldoorlog een bijzondere reeks wandborden, stuk voor stuk voorzien van geëngageerde teksten en naïeve afbeeldingen, refererend aan de moeilijke leefomstandigheden van die periode.

Toen de nood echt aan de man kwam, omstreeks 1930 gedurende de ‘Economische Crisis’ schroomde men zelfs niet ‘koudlak’-aardewerk te maken, voorzien van florale en abstracte decors, maar ongeglazuurd. 
In datzelfde jaar was er ook korte tijd een aparte afdeling kunstnijverheid onder leiding van kunstenaar Jan Schonk (voorheen werkend bij Zuid-Holland).
Dit in navolging van ‘grote broer’ Plateelbakkerij Zuid-Holland, waarmee de relatie altijd opvallend goed is geweest, een unicum binnen de Goudse aardewerkindustrie. Het decor ‘Princess’ werd zelfs in opdracht van Ivora tussen 1925/27 door de Zuid-Holland geproduceerd.
Enkele andere decors uit de jaren '30 waren: ‘Gouda' - ‘Old Delft’ - ‘Antique Rozenburgh’ en ‘Juliana’.
Decors in matglazuur: ‘Nova’ en ‘Princess’, 
Koudlakdecors onder de noemer ‘Fantasie’.

In 1965, hetzelfde jaar dat de Zuid-Holland failliet ging, nam ook Ivon van der Want’s zoon Willy als laatste Van der Want afscheid van het bedrijf.

Groeten,
Meindert








2 opmerkingen:

  1. Ik heb uit een erfenis 2 grote vazen/potten
    221 mat.35. Ivora gouda holland. Ze zijn beide erg beschadigd/stukgevallen. Wat moet je nog met zoiets doen als je het niet zelf wil gebruiken? Heeft zoiets nog enige waarde? Zo ja waar?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vermoed helaas dat dergelijke objecten waardeloos zijn geworden.
    Vermits u er zelf geen emotionele waarde aan hecht ... en een restauratie door een vakman meer zou kosten dan dat deze wellicht waard zijn ... kan u ze misschien nog schenken aan een kringloopwinkel.

    BeantwoordenVerwijderen