donderdag 11 augustus 2016

#Catawiki naar een hoger level.

Vandaag ontving ik van Catawiki de volgende onaangename mail:

'Goedendag, wij willen de Art Nouveau & Art Deco veiling naar een hoger level tillen. Helaas moeten wij daardoor veel Thulin gaan afwijzen. Ik hoop op uw begrip. Mocht u vragen hebben dan kunt u mij altijd mailen. Hartelijke groet.'


Gedurende een tweetal jaar bied ik via onze blogrubriek: 'Meindert in auction' keramische vazen aan uit mijn Thulin-verzameling, die ik via Catawiki aan de vrouw of de man bracht.

Uit vele evaluaties in verband met deze transacties blijkt dat menig koper zeer blij was met haar of zijn aankoop, vaak sprak men waardering uit over de mooiheid en kunstzinnigheid van dit Waals aardewerk.

Bovendien mag u weten dat deze veilingorganisatie ongeveer een kwart aan de verkoopprijs van elk object verdient. Toch een aardig bedrag voor dergelijke manier van online veilen. De veilingmeesters beoordelen het ingezonden lot op basis van tekst en foto's die door de verkoper worden aangemaakt ... en hebben dus fysisch geen enkel contact met het object gehad. Het mag een wonder heten dat er desondanks toch zoveel objecten van grote en kleinere waarde van eigenaar wisselen. Laat staan dat de betrokken veilingmeesters enige notitie hebben van de kwaliteit, de authenticiteit en de compleetheid van de aanbieding !

Van blind vertrouwen gesproken !

Ook ik heb mijn vertrouwen in dit systeem van verkoop gelegd ... maar word na een paar jaar voor bewezen diensten bedankt.

Uit de mail kunt u opmaken dat men vanaf nu gaat selecteren op 'namen' ... die vooral veel geld opbrengen ... ongeacht de artistieke waarde, mooiheid of zeldzaamheid van het object.

Het hogere level dient dus in de eerste plaats op financieel vlak bereikt te worden ... beye beye alle idealen van schoonheid en kunstzinnigheid.

Bovendien is deze organisatie gestart vanuit verzamelaars, die bereidwillig hun kennis en objecten in een wiki-catalogus hebben ingebracht en dus belangeloos meegeholpen hebben aan de groei van dit imperium. Als dank worden deze nu bedankt voor hun (naïeve) diensten.
Verloochent men hier niet zijn eigen roots en begint men niet stilaan naast zijn schoenen te lopen?

Of deze organisatie er ooit zal in slagen beroemde alom bekende veilinghuizen te evenaren blijft nog af te wachten ... in elk geval begeeft ze zich op glad ijs. Hopelijk breekt deze koerswijziging niet al te zuur op. Vele megalomane projecten vonden hun Waterloo.

Dit alles om te zeggen beste lezer, dat de pagina 'Meindert in auction' voorlopig wordt afgevoerd en u helaas niet meer kunt genieten van dit mooie en vaak kunstzinnige aardewerk aanbod !

Groeten,
Meindert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten