vrijdag 15 september 2023

#BERTONCELLO CERAMICHE D'ARTE.

Dit bedrijf werd rond 1956 opgericht in Schiavon, een gemeente gelegen in de Italiaanse provincie Vicenza.

 

De drie vennoten met name: Lini, Marco Pizzato en Giovanni Bertoncello (1930-2011) staken van wal onder de bedrijfsnaamnaam "LPB". Deze veranderde later in "Bertoncello Ceramiche d'Arte" toen het management volledig onder de auspiciën van Giovanni kwam.

Hij was het die dankzij zijn artistieke vaardigheden en zijn ondernemende houding ervoor zorgde dat het bedrijf wijdverspreid succes boekte, zowel in Italië als op de buitenlandse markt.


Begin jaren zeventig telde dit bedrijf meer dan 30 werknemers. Waaronder ook Roberto Rigon, een schilder en keramist geboren in 1929 te Friola di Pozzoleone (Vincenza) die later in zijn geboortedorp zijn eigen werkplaats oprichtte. Zijn creaties hebben onderaan het merkteken van twee overlappende R’s


De vormen van Bertoncello-aardewerk zijn vaak erg sculpturaal en geometrisch en zien eruit als kleinere studies of maquettes voor massieve modernistische sculpturen die nog moeten worden gebouwd. Deze sculpturale uitstraling van veel stukken werd versterkt door het gebruik van voeten die het stuk op subtiele wijze van het oppervlak tillen waarop het staat.  Er werden ook andere soorten aardewerk gemaakt, zoals: huishoudelijke artikelen, beeldjes en noviteiten, vaak in felle kleuren zoals rood of oranje – maar het zijn de sculpturale, modernistisch ogende vaasvormen waar Bertoncello het meest bekend om is geworden. 

 

Het bedrijf bleef actief tot 1999.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten