zaterdag 27 december 2014

#Catawiki ... catastrofe ?















Voor zij die het nog niet wisten ... Catawiki is een Nederlands on-line veilinghuis (opgericht in 2008 te Assen) dat inmiddels actief is in België, Duitsland en Frankrijk. Dankzij een kapitaalsinjectie van 10 miljoen euro door Accel Partners (Amerika), Project A Ventures        (Berlijn) en een paar Nederlandse internet-ondernemers wil het uitgroeien tot het grootste Europese, ja zelfs wereld-veilinghuis aller tijden. Het is dus duidelijk een bedrijf met grote ambities!

Aanvankelijk was het een platform voor en door verzamelaars, waarbij deze de mogelijkheid kregen volgens het wiki-principe ... (een wiki is trouwens een computerprogramma waarmee webdocumenten door meerdere redacteuren samen kunnen worden bewerkt) ... een internetcatalogus op te bouwen met objecten die deel uitmaakten van hun verzameling en die ze eventueel onderling konden aan elkaar verkopen. Het bijhorende internetforum liet hun toe druk met elkaar te communiceren, te debatteren ... en ook vaak te discussiëren.

In 2011 is men dan dankzij het grote geldinfuus begonnen met internationale veilingen van allerlei aard van strips, affiches, vinylplaten tot antiek, sieraden, kunst enzovoort ... inmiddels zijn er reeds 48 rubrieken waarin voorwerpen worden geveild.

Een van deze wekelijkse veilingrubrieken is deze van keramiek. Waar er afhankelijk van het aanbod gemiddeld een honderdtal objecten per week verkocht worden.
U kan als verkoper dan een aantal voorwerpen via gestandaardiseerde fiches aanbieden, die door een veilingmeester al of niet in de veiling worden opgenomen. De criteria voor opname ervan zijn erg divers en weinig doorzichtig ... er is wel een principe duidelijk geformuleerd, namelijk de waarde van het in te brengen voorwerp moet minimaal 75 euro bedragen en er wordt pas een minimumbod bepaald voor kavels boven de 200 euro.
Alle biedingen beginnen aan 1euro.

De meerderheid van de kopers en verkopers op deze veiling zijn Nederlanders met af en toe ook eens hier en daar een verdwaalde landgenoot. Het is dan ook vrij normaal dat het grote biederspubliek zijn centen inzet op voorwerpen van eigen bodem. Als Belgische verkoper maakt u dus minder kans grote winsten te maken. U loopt er inderdaad  vaker de kans van een kale reis terug te komen. Door deel te nemen aan deze veiling moet u bereid zijn te aanvaarden dat uw object met de hierboven vermelde minimumwaarde verkocht wordt voor maar één luttele euro waarop men dan nog bij de 15% veilingkosten mag betalen. Voorwaar een weinig winstgevende bedoening voor de verkoper die zich genoodzaakt ziet vlug zijn activiteiten te staken. Wie wordt er hier trouwens beter van ?

Dit betoog versterkt trouwens mijn geformuleerde mening in een eerdere gepubliceerde blog rond: 'Verkopen, veilen of ruilen'. Maar ook ik kon aan de lokroep van het geld niet weerstaan ... mea culpa ... eigen schuld, dikke bult !

Groeten, 
Meindert

2 opmerkingen: