woensdag 17 december 2014

Tussen: ' Kunst - Kerst - Kitsch - Keramiek'.

De vier hierboven geciteerde titelwoorden hebben taalkundig alvast dezelfde beginletter gemeen. Maar in deze tijd van het jaar zijn zij ook sterk met elkaar verbonden. 
De kerst- en nieuwjaarsperiode is voor ons allen niet los te koppelen van enige vorm van sentimentaliteit, gezelligheid, knusheid, weemoed, retro- en introspectie. 
Jong of oud, intellectueel of gewone man ... niemand kan zich echter aan dit virus onttrekken.
Het slaat elk jaar opnieuw ongenadig toe ... gelukkig is dat voor velen onder ons een positieve ervaring.

Buiten de traditionele kerstboom met zijn lichtjes, slingers, sterretjes enz. ... zijn er rond die tijd van het jaar in onze woonkamer ook heel wat keramische voorwerpen te bespeuren die volop meehelpen het hoognodige kerstgehalte te bereiken. Artistiek, kwalitatief, esthetisch, sentimenteel ... liggen ze soms mijlen ver uit elkaar, maar soms vormen ze ook een geslaagde mix van best te verteren 'kitsch' die er nu eenmaal bijhoort. Stiekem genieten wij dan met z'n allen van deze vorm van lichte decadentie en grote zelfgenoegzaamheid.

Als we dan eventjes de moeite nemen om bij deze objecten merktekens te ontwaren die verwijzen naar de herkomst, komen wij algauw terecht bij landen met een sterke kersttraditie zoals: Duitsland, Polen, Italië, Denemarken, Zweden enz.
Geen enkele Europeaan ... ja zelfs geen enkele wereldburger ontsnapt aan deze goedaardige vorm van koorts. Met z'n allen gaan we voor de kerstbijl!

Wie kent er niet de namen van keramiek- en porseleinfabrieken zoals: #Goebel en #Waechtersbach in Duitsland, #Boleslawiec in Polen, #Dureta en #Furio in Italië, #Spode en #Wedgwood in Engeland, #Bing & Grondahl en #Royal Copenhagen in Denemarken, #Berggren in Zweden en nog vele andere Europese bedrijven die zich bezighielden met de vervaardiging van keramische kerstobjecten. Een ideale tijd om het boekjaar met een meer dan positief saldo af te sluiten. Zij wisten allen handig gebruik te maken van onze jaarlijks terugkerende vlaag van gecontroleerde zwakheid.

Met de jaren zijn wij gaan houden van al deze nostalgische soms ietwat kitscherige voorwerpen, die ons terugbrengen naar onze eigen kindertijd en zoete, aangename en geborgen gevoelens bij ons oproepen. Wat moet een mens nog meer hebben!

Mij rest er nog enkel beste lezers, u allen een voorspoedig, vrede-vol en gelukkig 2015 toe te wensen en te hopen dat u het komende jaar weer bereid bent 'keramiek' een plaatsje in uw hart toe te be-delen. 

Groeten,
Meindert
Waechtersbach
Goebel
Zweden
Polen







  





Italië


Geen opmerkingen:

Een reactie posten