zondag 19 juni 2016

#Alpho - Fabrique de céramique artistique et fantaisie - Grès artistiques flammés et cristallisés.

De streek van #Saint-Uze (zuid-oost - Frankrijk), met als kantonhoofdplaats #Saint-Vallier, gelegen in het departement van #Drôme, is in de negentiende en twintigste eeuw vooral bekend voor zijn verfijnd industrieel steengoed waaraan het plaatselijk gedolven kaolin en feldspath werd toegevoegd.

Een twaalftal aardewerkfabrieken verdeeld over vijf dorpen waren er gevestigd. Revol, Michon en Delauny te Saint-Uze, Boissonnet, Gallay, Peychon, Frachon, Montagne te Saint-Vallier, Pinet en Sorrel te Ponsas, Pinet Larchevêque te Andancette en Boutherin te Erôme.

Sommige van deze fabrieken hadden maar een kort bestaan, anderen wisten op de markt in te spelen en heroriënteerden zich op de productie van elektrische isolatoren, vloertegels enz.

Alphonse Mouton kon een van deze teloorgegane fabrieken overnemen te Ponsas.
Later gaf hij zijn productie als gedeponeerde merknaam 'Alpho' mee ... de beginletters van zijn voornaam.  

Hij werd geboren in 1900 als telg van een pottenbakkersfamilie. Zijn woonplaats was Saint-Vallier-sur-Rhône, rue d’Alger, nadien rue de la Vallée. 

In de jaren ’30 tot ‘80 van vorige eeuw maakte hij heel wat keramiek- en grèsproducten, waaronder: vazen, kruiken, bonbonnières in art deco stijl ... koffiefilters, publiciteitsvoorwerpen, souvenirs, likeurstellen enzovoort.

Hij legde vooral het accent op florale- en nadien ook op gevlamde decors. Het basisglazuur evolueerde van mat blauw tot helder blauw, over groen en zwart. Met daar bovenop bruine-grijze druipglazuur.

Verder ben ik in mijn speurtocht weinig te weten gekomen over deze man ... als u dit artikeltje nog kunt aanvullen met relevante gegevens, aarzel dan niet deze te mailen naar Meindert.Blog@gmx.com ... zo kunnen we er met z’n allen wijzer van worden.

Groeten,
Meindert










Geen opmerkingen:

Een reactie posten