zaterdag 29 augustus 2020

Alexander Gempfenstein (de #Wemmel).

Alexander Gempfenstein ook genaamd Alexandre de Wemmel werd in 1909 geboren te Odessa een stad gelegen aan de Zwarte Zee - Oekranië (voormalig Russisch grondgebied).


Hij huwde met de Belgische Lyli Herman, geboren te Brussel in 1914 en overleden te Ossel (deelgemeente Merchtem) in 1973


Hij studeerde beeldende vorming met als specialisatie keramiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel.

Van dan af droeg hij de titel van meester keramist.




















In de dertiger jaren van vorige eeuw richtte hij langs de Brusselsesteenweg 96 te Wemmel een keramiekbedrijf op. Op het hoogtepunt van zijn ondernemersschap telde zijn bedrijf zo'n twintigtal werknemers. Zijn creaties waren vooral geïnspireerd door de kunde van zijn Franse collega's en voorgangers. 


Zijn fabriek gelegen in de buurt van de beroemde 'Villa des Roses' (beschermd monument uit 1912 in neo-eclectische stijl) moest er door te sterke aceton-geurhinder noodgedwongen sluiten.


Villa de Roses uit 1912 ... beschermd in 2014






























Met medewerking van Amerikaanse investeerders slaagde hij erin zijn productie verder te zetten op een nieuwe locatie ... een fabriek te Heffen bij Mechelen.


Hij stierf te Jette tengevolge van een tragisch verkeersongeval op de Romeinse steenweg aldaar op 16 augustus 1964.


Groeten,

Meindert  






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten