dinsdag 25 augustus 2020

#Roth Keramik.








In het Duitse dorpje Ebernhahn gelegen in de zuid-westelijke deelstaat Rijnland-Palts werd in 1969 door Edmund Roth een keramiekfabriek opgestart.

Over de geschiedenis van dit bedrijf is helaas weinig geweten … naar het schijnt zou deze familie erg op haar privacy gesteld zijn en ook weinig inzage verlenen in de archieven ervan. Wat hun goed en begrijpelijk recht is … toch vind ik dit een spijtige zaak, vooral omdat de productie ervan toonaangevend en vernieuwend was in de zestiger en zeventiger-jaren.

Het bedrijf telde zowat 20 werknemers in haar glorie-jaren en zou eerder kunnen gerangschikt worden bij de ‘studio-pottery’ … omdat er nogal veel handwerk te pas kwam aan de vervaardiging van haar top-stukken.


Termen als fat-lava (glazuur dat eruit ziet als stollende lava die op aardewerk vazen werd aangebracht in het u welbekende kleurenscala van de seventies)  en Space-Age (de invloed van de ruimtevaart-race naar de maan en de planeet mars op de industriële vormgeving, met name het ‘design’) vinden hier hun oorsprong.

 


De belangrijkste en misschien ook wel de enige ontwerpster die voor deze firma werkte was Dorothea Roth. Waarschijnlijk een familielid van de stichter. Haar abstracte lavavazen, plantenschalen e.a. … in de kleuren: paars, rood, geel, bruin en oranje, verdeeld in afgeboorde zwarte velden, zijn echte eye-catchers die zowel vroeger als tot op de dag van vandaag onmiddellijk de harten van velen veroverden. Liefde of misschien ook afschuw op het eerste zicht.

Hun rock‘n roll gehalte is hier niet vreemd aan … hun vormgeving soms gelijkend op muziekinstrumenten als gitaar en banjo, versterken dit gevoel alleen nog maar. Elvis en de zijnen waren hier niet ver meer af.


Roth gebruikte voor de productie van zijn aardewerk rode gietklei. Op de bodem van elk object stond enkel het modelnummer en heel uitzonderlijk ook wel eens ‘Made in Germany’. In de sixties en de seventies vond men zoals bij vele keramiekbedrijven in die tijd een ‘sticker’ terug op hun producten … die van Roth was hoe kan het ook anders: rood met goud.


Momenteel worden er op de verzamelaarsmarkt al gouden prijzen betaald voor vazen uit die tijd, men zou er zelfs rood van aanlopen.

Opgelet de firma Marei (1949-2016) uit het naburige Rheinbach produceerde soortgelijk aardewerk dat soms moeilijk te onderscheiden was van de Roth-productie. Hoe kon het ook anders … iedereen wou met de toen heersende modetrends mee.


Tot 2008 maakte de firma Roth nog gebruiksartikelen voor badkamer en keuken. 


In 2009 werd de fabriek aan ‘In der Grimmel 24’ te Ebernhahn gesloten.


Groeten,

Meindert



Geen opmerkingen:

Een reactie posten