vrijdag 16 augustus 2024

#Upsala-Ekeby AB … #Uppsala #Sverige.


Upsala Ekeby AB werd in 1885 opgericht in Bondkyrka/Ekeby … toen nog randgebied van Uppsala-stad.  

Kolonel Carl von Bahr en zijn familieleden (van adellijke afkomst) en ook de families Ekstrand en Holm maakten aanvankelijk deel uit van het bestuur.   

Bondkyrka werd gekozen omdat er klei in de ondergrond aanwezig was die bijzonder geschikt was voor het maken van tegels en stenen.  Het hele bedrijf met steenfabriek, tegelfabriek, vaste en losse installaties kostte toen SEK 180.000.   

In 1887 begon men met de vervaardiging van keramische decoratieve-, huishoudelijke- en gebruiksartikelen. In juli van datzelfde jaar werd de nieuwe productielijn aan het publiek gepresenteerd door een tentoonstelling in de expositie- en verkoopruimten op het St. Erik's-plein in Upsala.   

Op 21 september 1900 stierf Carl von Bahr aan een beroerte. Het nieuws over de plotselinge dood van deze man werd met spijt verspreid in de Zweedse kranten. Hij had nog maar een paar maanden eerder een ontslagaanvraag met pensioen ingediend.  

Vanaf 1916 begon Upsala Ekeby met een jarenlange overname-strategie  van een hele serie bedrijven die wat met keramiek te maken hadden.  

Zo werd Upsala Ekeby naast Gustavberg en Rôrstrand een van de drie grote porseleinfabrieken in Zweden.  

In 1920 werden de eerste kunstenaars aangetrokken. Waaronder Anna-Lisa Thomson en Sven Erik Skawonius. Upsala Ekeby producten wonnen internationale prijzen, waren populair en redelijk geprijsd. 

Op zaterdagavond 6 oktober 1928 brandde de fabriek van Upsala Ekeby in Kungsängen tot de grond af. 

De baksteen-productie werd in de jaren dertig van vorige eeuw stopgezet. 

Tegels en klinkers waren de meest succesvolle producten in de jaren vijftig. Er werden ongeveer 60 miljoen tegels per jaar geproduceerd; vele daarvan sieren nog steeds de muren van een aantal metrostations in Stockholm.  

In 1964 nam het bedrijf concurrent Rörstrand over. Ook enkele glasfabrieken zoals Kosta Boda werden toen overgenomen.  

25 oktober 1977 … de tegelfabriek in Ekeby werd gesloten. Het oude fabrieksgebouw is nu een bedrijventerrein waar een aantal kleine bedrijven en twee middelbare scholen zijn gevestigd.   

Bij Steningefabriken en Rörstrand ging de productie tot in 1980 door.   

Upsala Ekeby als groep leefde echter voort tot 1989.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten