Ze was gevestigd aan de #Emile_Jacqmainlaan 134 te #Brussel.
De beelden van 'les Editions Nerva' zijn, afhankelijk van de ontwerper, vrij realistisch, symbolistisch of kubistisch.
Ze werden onder strikte regels geproduceerd en verkocht. Hun oplage was beperkt tot 15, 25, 100 of 150 exemplaren, door de kunstenaar boven het glazuur gesigneerd en genummerd. Dit omdat de ontwerpers hun oplage mochten controleren en zij aldus konden weigeren de niet kwaliteitsvolle stukken te tekenen.
Later bleek dit ook een nadeel te zijn, door het poetsen van al te ijverige huisvrouwen zijn vele merktekens vandaag de dag verdwenen.
Soms kwamen er ook ingekraste signaturen of model-numners voor, maar dit was weinig gebruikelijk.
De keuze van de onderwerpen werd niet op commerciële basis gemaakt.
De oplagen werden in de diverse regio’s van ons land verdeeld, voor Brussel was dat o.a. de interieurstudo ‘Selectio’ van het warenhuis ‘Au Bon Marché’.
Opvallend is ook dat sommige beelden buiten het circuit van deze firma zijn uitgebracht, alleen door de firma Dubois in andere uitvoeringen met een signatuur onder het glazuur.
Vooral de kubistische creaties van Angelo Hecq en Léon Nosbusch vallen op, naast de vloeiende lijnen in het werk van Oscar De Clerk, Georges Grard en de verassende Gustave Van Gompel.
Hun diverse stijlen bleken toen toch wat moderner te zijn in vergelijking met de beelden die voortkwamen uit de ‘ateliers d’art’ van Saint Ghislain.
Enkele kunstenaaars werkten trouwens voor beide firma’s met name: Léon Gobert, Dolf Ledel en Jean Leroy.
Een lijst van 83 voorwerpen gemaakt door ‘Edtitions Nerva’ en een artikel daarmee in verband van Paubert uit 1928 uit het literaire en artistieke tijdschrift ‘La Nervie’ zijn de zeldzame sporen die van deze kunstenaars-coöperatieve zijn overgebleven in de archieven van ons land.
Tot dit kunstenaarscollectief behoorden verder ook nog kunstenaars als: Albert Aebly, Paule Bisman, Eugène Canneel, Marc Colant, Maurice De Korte, Victor Demanet, M. Delombay, Léon Gobert, Fernand Geysen, A. Hamoir, Léon Pringles, Pol Quentin, Alphonse Scol, E. Thomasson, G. Van Hoof en Antoine Vriens.
Groeten,
Meindert
bestaan er boekensteunen met katten?
BeantwoordenVerwijderenOp deze vraag kan ik helaas niet antwoorden ... misschien kan één van deze blog-lezers u verder helpen. Her en der is er nog wel een catalogus in hun bezit. Vraag is of zij hun kennis willen delen ?
VerwijderenJa, deze zouden moeten bestaan volgens de lijst waaraan de auteur refereert
Verwijderen