zaterdag 6 juni 2015

#Boch - #La_Louvière


'Boch' een naam die in de keramiekwereld klinkt als een grote klok en vele andere kleine belletjes (kassa's) doet rinkelen. Boch ... onlosmakelijk verbonden met de 'beau monde'.
Maar dat is niet altijd zo geweest ... in het vroege begin van het faïence-imperium, halfweg de achttiende eeuw, vestigde François Boch (ijzergieter van beroep) zich in Audun-le-Tiche (Frans- Lotharingen) ... om er samen met zijn drie zonen en schoonzoon keramiek te vervaardigen.
Ze produceerden er goedkope en simpele stukken aardewerk naar ieders beurs. Ook zij zijn dus klein en eenvoudig begonnen.
Na de dood van vader François nemen zijn drie zonen de leiding van het bedrijf over en vestigen zich in #Septfontaines (Luxemburg), waar ze de fabriek laten uitgroeien tot een internationaal vermaard bedrijf.
In 1836 fusioneert Boch met de faïencefabriek Villeroy uit de Duitse deelstaat Saarland.
#Villeroy&Boch staat op dat moment op het hoogtepunt van zijn industriële macht en wordt de grootste Europese keramiekholding.
De Belgische onafhankelijkheidsrevolutie van 1830 bracht de rooskleurige toekomst van het Luxemburgse bedrijf in gevaar.
Met de ondertekening van het 'Verdrag der 24 artikelen' 1839 in Londen door koning Willem 1 der Nederlanden, splitste België zich af van Luxemburg en zou Septfontaines wellicht de Belgische markt kwijtspelen. Daarom ging Jean-François Boch op zoek naar een middel om de Belgische markt in de beste omstandigheden te kunnen bevoorraden.
Op 17 mei 1841 verwerft zijn zoon Eugène op een openbare verkoop een pottenbakkerij die gelegen is op het grondgebied van de gemeente Saint-Vaast in Henegouwen. 
Deze keuze werd onder meer beïnvloedt door een gunstige geografische ligging: de aanwezigheid van steenkoolwinning, ertslagen, spoorweg, het kanaal Brussel-Charleroi. 
In 1844 wordt de firma 'Boch Frères Keramis' aldaar opgericht. Van meet af aan is zij een succesvol bedrijf dat bouwt aan een stevige reputatie ... talrijke onderscheidingen op internationale tentoonstellingen en koninklijke bezoeken werkten dit nog in de hand. 
De forse industriële ontwikkeling van de gemeente leidt er toe dat het gedeelte van Saint-Vaast waar de fabriek gevestigd was een onafhankelijke gemeente werd die in 1869 de naam La Louvière kreeg, het andere gedeelte van de gemeente behield de oorspronkelijke naam #St.-Vaast.
In 1948 wordt deze onderneming een naamloze vennootschap ... om het hoofd te bieden aan de evoluties in de markt en wordt ze 'Boch Frères s.a.' In 1949 richt ze zelfs een sanitaire afdeling op. Na een periode van forse groei beslist de Raad van Bestuur in 1970 de bouw van een nieuwe fabriek ... een ietwat late beslissing om op de flow van de sixties te kunnen meedeinen. In 1974 is de afdeling 'vaatwerk' verlieslatend ... van dan af kent het vennootschap een dalende trend in de omzetcijfers, ondanks hervormingen en financiële tussenkomst van openbare besturen. In 1985 wordt #Boch_Frères s.a. geliquideerd en worden de activiteiten opgesplitst in de 'Manufacture Royale La Louvière Boch' die de productie van tafelserviezen overneemt en een tweede Waals vennootschap dat de productie van het sanitair voor zijn rekening neemt. 
Helaas al deze manoeuvres hebben niet mogen baten.
Op donderdag 26 februari 2009 wordt het definitief #faillissement van deze glorierijke onderneming uitgesproken door de #handelsrechtbank van Bergen.

Groeten,
Meindert











 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten