zondag 14 juni 2015

Maison Helman - Céramiques d'Art - St. Agatha-Berchem.

Het Maison #Helman_Céramique_d’Art, ook bekend als Helman Céramique en later als ‘s.a. Helman Ceramic’ ... beschikte destijds over twee verkooppunten in #Brussel.
Aanvankelijk was het een groothandel met bijhorend depot.

Deze firma werd in 1897 opgericht door de architect-landmeter Célestin-Joseph Helman (1863-1929) uit #Verviers. Hij werkte destijds nauw samen met de nieuwe keramiekfabriek ‘Manufacture de Céramiques Décoratives de #Hasselt’ opvolger van de in 1893 ter ziele gegane ‘Porcelaines du Limbourg’. Als aandeelhouder en lid van de raad van bestuur van dit bedrijf wist hij dus hoe de klepel in de klok hing.

In 1902 startte hij met een eigen keramische productie in zijn ontwerp-atelier te #Schaarbeek waar hij allerlei import-tegels uit Duitsland en Henegouwen decoreerde.
Na succes op de wereldtentoonstelling van 1905 te Luik verhuisde hij in 1906 naar #St._ Agatha_Berchem (Brussel).
Waar hij over voldoende infrastructuur en capaciteit beschikte om volledig zijn eigen weg te gaan.

Men vervaardigde er decoratieve tegelpanelen voor diverse doeleinden: private binnen- en buitenhuis inrichting, reclameborden voor winkelpanden, religieuze taferelen voor kerken enzovoort, uitgevoerd in grès of faïence. zelf ontworpen en met de hand beschilderd.
Het was echt vak- en maatwerk eerste klas ... au tête du cliënt.

Allerhande voorstellingen In typische art nouveau stijl waren erop terug te vinden: natuur, landschappen, religieuze taferelen, pauwen, bloemen, bevallige dames enz.

Beperkt produceerde men er ook siervoorwerpen als vazen en beeldjes.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen raakte de toepassing van tegelpanelen als decoratiemateriaal stilaan uit de mode. In 1929 overlijdt Célestin en wordt het bedrijf succesvol voortgezet door zijn twee zoons en zijn weduwe, helemaal in de ondernemende stijl en geest van hun vader.
In 1955 werd deze firma overgenomen door de Duitse AGROB-groep uit München.

Dit alles kon een definitieve sluiting in 1958 niet verhinderen. 
In 1968 werd dit bedrijf ontmanteld en gesloopt.

Groeten,
Meindert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten